logo Go to Home Page

Balení potravinářských výrobků v modifikované atmosféře (MAP)

Osvědčený způsob, jak efektivně prodloužit trvanlivost balených výrobků

Máte zájem o přirozenou konzervaci potravin? Chcete dosáhnout delší trvanlivosti ale při zachování textury, chuti a barvy? Rádi byste zlepšili plánování výroby, snížili plýtvání výrobky a lépe plnili očekávání zákazníků?

Balení v modifikované atmosféře (MAP) nebo také proplachování plynem je osvědčenou a přirozenou metodou prodloužení trvanlivosti i kvality potravinářských výrobků. K vytvoření ochranné atmosféry kolem potravin používáme specifický jednosložkový plyn nebo směs plynů. Tato ochranná atmosféra v kombinaci s vhodným balicím materiálem a v mnoha případech i s nižší teplotou skladování pomáhá zachovat chuť, vzhled a zdravotní nezávadnost po delší dobu.

Během mnohaletých zkušenostem s MAP jsme mohli provést řadu testů různých výrobků. Získali jsme tak mnoho znalostí, díky kterým můžeme doporučit ideální směsi plynů pro různé typy potravin. Naši odborníci se těší, a to bez ohledu na velikosti vaší společnosti, že vám pomohou se vším od identifikace nejlepší směsi plynů až po zahájení výroby.

Proč upřednostnit MAP před použitím vakua nebo obalu?

Trvanlivost

Naprostá většina produktů dosahuje díky technologii MAP delší trvanlivosti než při použití vakua či běžného balení

Snížení odpadu

Delší trvanlivost znamená nižší množství potravinového odpadu

Vzhled produktu

Měkké a nerovnoměrné výrobky mohou být při balení do vakua snadněji poškozeny, a tak se jejich tvar může stát pro koncového zákazníka méně atraktivní.

Úspora nákladů

Menší ztráty produktu při výrobě znamenají vyšší úsporu peněz

Které plyny se používají s MAP a proč?

Technologie MAP zahrnuje zejména použití tří plynů, které se přirozeně vyskytují ve vzduchu: CO₂, dusík a kyslík. Více informací najdete v tomto krátkém videu s naším britským odborníkem, Jonem Trembley.

Zeptejte se odborníka

Neila Hansforda

Expert na potravinářskou technologii, Velká Británie

"Co bych měl uvést na štítku, pokud k balení produktu používám potravinářské plyny?"
Pokud používáte MAP, musíte na štítku uvést „zabalen v ochranné atmosféře“ (nařízení (EU) 1169/2011).

Je pro vás důležitá kvalita a dodržování předpisů?

Záleží nám na bezpečnosti a kvalitě. Naše plyny a vybavení splňují veškeré příslušné potravinářské předpisy.

VÍCE INFORMACÍ

Potravinářská řešení Freshline®

Nejenže dodáváme plyny a zařízení, ale především vám chceme pomoci. Proto jsme také světovou špičkou v oblasti inovací v potravinářském průmyslu, provádíme pro vás zkoušky na místě nebo v jedné z našich laboratoří, nabízíme poradenství včetně vyhodnocování a optimalizace procesů, analytické služby a podporu při školení.

ZJISTĚTE VÍCE

Plyny

Air Productsové plyny, obvykle dodávané v plynné a kapalné formě, umožňují zákazníkům v celé řadě průmyslových odvětví zlepšovat vliv na životní prostředí, kvalitu produktů a produktivitu.

Velkoobjemové dodávky

Dodáváme nákladní dopravou a v závislosti na Vašem požadovaném objemu, tlaku, provozním režimu, čistotě a požadovaném průtoku umístíme ve Vaší výrobě buď ve formě kapaliny v kryogenních zásobnících, nebo jako plyn ve vysokotlakých nádobách.

Lahve

Jedná se o tradiční řešení nízkoobjemových dodávek plynu. Lahve lze dodávat v celé řadě velikostí, tlaků a čistot plynů. Platí pro širokou škálu plynů a plynných směsí. Pro větší objemy máme k dispozici rozdělovače lahví.

Řešení CryoEase®

Možnost pro odběratele nižších objemů, kdy je plyn dodáván do malých zásobníků přímo u zákazníka namísto tlakových lahví a Dewarových nádob.

Výroba plynu v místě spotřeby

Výroba plynu v místě spotřeby pomáhá zákazníkům zaměřeným na udržitelnost snížit jejich uhlíkovou stopu, zvýšit energetickou účinnost, zvýšit výkon, zlepšit kvalitu konečného produktu a zlepšit vliv na životní prostředí.

Jste zvědaví na spuštění zkoušky?

Objednejte si bezplatnou konzultaci s jedním z našich odborníků.

KONTAKTUJTE NÁS

CENTRUM PODKLADŮ