
Sušené potraviny
MAP: Osvědčený způsob efektivního prodloužení trvanlivosti sušených potravin
Potraviny: Kakaový prášek, káva, sušené mléko, sušené a solené ryby, sušené a solené mořské plody, sušené fazole, sušené obilniny, sušené barvivo, sušené aromatické látky, sušené ovoce, sušené byliny, sušená čočka, sušené houby, sušené těstoviny, sušené občerstvení, sušené koření, sušená zelenina, mouka, ořechy, bramborové lupínky, čaje a další položky
Doporučená plynná směs
100% N₂
Výše uvedené plyny a směsi slouží pouze jako obecné vodítko. Aby bylo možné určit optimální plyn pro váš produkt a proces, doporučujeme, abyste provedli zkušební verzi produktu za pomoci Air Products specialistů na plyn MAP.
Skladovací teplota
•Doporučeno: Okolní
Dosažitelná trvanlivost
•Ve vzduchu: 4–8 měsíců
•V MAP: 1–2 roky
Princip kažení potravin:
Oxidační žluknutí, ztráta nebo zvýšení vlhkosti.
Nebezpečí otravy jídlem zahrnují:
Mnoho bakterií způsobujících otravu jídlem může přežít na nedosušených potravinách. Nerostou na sušených potravinách, ale mohou představovat nebezpečí otravy jídlem, když jsou rekonstituovány nebo použity jako přísada do jiných vysoce hodnotných potravin.
Typické stroje na balení v ochranné atmosféře
Tzv. Form Fill Seal stroje, které balíček potravin současně formují, plní atmosférou a uzavírají.
TFFS –Termoformní plnění
PTLF – Předtvarovaný tácek a krycí fólie
HFFS – Horizontální plnění
VFFS - Vertikální plnění
Typické balení
Maloobchod: pečicí a krycí fólie, balení do nádob s víčkem
Příklady typických materiálů MAP
Tácek, nádoba:
• UPVC/PE
• HDPE
• EPS/EVOH/PE
Víčko a/nebo fólie balení:
• PET/PVdC/PE
• PA/PVdC/PE
• PC/EVOH/EVA
• MPET
• MOPP
• OPP/PVdC
Hlavním mechanismem kažení sušených potravin s vysokým obsahem nenasycených mastných kyselin, jako jsou cereálie, lupínky, ořechy, kakaový prášek a sušené mléko, je oxidativní žluknutí. Tato poškozující reakce je velmi účinně inhibována MAP v N2. Často se doporučuje poměr plyn/produkt 2:1. Vzhledem k velmi dlouhé dosažitelné skladovatelnosti v MAP pro sušené potraviny musí mít materiály MAP velmi vysoké vlastnosti jako bariéra proti vlhkosti a plynům. Metalizované fólie mají tyto potřebné vlastnosti. Některé sušené potraviny, jako je sušené kojenecké mléko, jsou zvláště náchylné k oxidativnímu žluknutí a zbytkový obsah O₂ by měl být nižší než 0,2 %.
Pro dosažení velmi nízkých hladin zbytkového O₂ mohou být do MA balení začleněny pohlcovače O₂. Tyto pohlcovače O₂ lze také použít pro jiné potraviny s nízkou aktivitou vody (aw) , jako jsou pekařské výrobky. Nízké aw sušených potravin zabraňuje růstu bakterií, kvasinek a plísní. Je však třeba poznamenat, že mnoho bakterií způsobujících otravu jídlem může přežít na sušených potravinách, zejména na bylinkách a koření, a může představovat nebezpečí, když se následně rekonstituuje nebo použije jako přísada do potravin. Proto je třeba dodržovat přísné normy hygieny a manipulace, aby se tato rizika otravy jídlem minimalizovala.