
Výrobky z čerstvých těstovin
MAP: Osvědčený způsob, jak efektivně prodloužit trvanlivost vašich čerstvých těstovin
Potraviny: Capelli, fettucine, funghini, Ffsilli, linguine, makarony, mušle, flíčky, kolínka, nudle, špagety, tubetti a další produkty
Doporučená plynná směs
40-50% CO₂
50–60% N₂
Výše uvedené plyny a směsi slouží pouze jako obecné vodítko. Aby bylo možné určit optimální plyn pro váš produkt a proces, doporučujeme, abyste provedli zkušební verzi produktu za pomoci Air Products specialistů na plyny MAP.
Skladovací teplota
•Zákonné maximum *: 8 ° C
•Doporučeno: 0 ° C až + 5 ° C
Dosažitelná trvanlivost
• Na vzduchu: 1–2 týdny
•V MAP: 3–4 týdny
Princip kažení potravin
Kvasinky a plísně, změna barvy (zelená až hnědá/šedá) za zelenou.
Mezi nebezpečí otravy jídlem patří:
Bakterie druhu Staphylococcus aureus a Bacillus.
Typické stroje na balení v ochranné atmosféře
Tzv. Form Fill Seal stroje, které balíček potravin současně formují, plní atmosférou a uzavírají.
TFFS –Termoformní plnění
PTLF – Předtvarovaný tácek a krycí fólie
HFFS – Horizontální plnění
VFFS - Vertikální plnění
Typické balení
Maloobchod: tác a krycí fólie, balení do sáčků
Příklady typických materiálů MAP
Tácek:
• UPVC/PE
• HDPE
• EPS/EVOH/PE
Víčko a/nebo fólie balení:
• PET/PVdC/PE
• PA/PVdC/PE
• PC/EVOH/EVA
• MPET
• MOPP
• OPP/PVdC
Hlavním mechanismem kažení čerstvých těstovin je růst kvasinek a plísní v důsledku nižší aktivity vody (aw) těchto produktů.
U zelených čerstvých těstovin může být žádoucí vyloučit světlo, aby se snížilo nežádoucí oxidační zabarvení. Proto se často používají světelné bariéry, jako jsou barevně potištěné, pigmentované nebo metalizované fólie.
Stejně jako u všech ostatních potravin balených v MA, dodržování doporučených skladovacích teplot a správné hygienické a manipulační praxe pomůže minimalizovat rizika otravy jídlem. MAP dokáže výrazně prodloužit trvanlivost těstovin. Směsi plynů CO2/N2 se používají k inhibici mikrobiálního růstu a potenciálně škodlivých oxidačních reakcí. Často se doporučuje poměr plyn/produkt 2:1. Těstoviny s nižší hodnotou aw mají obecně delší trvanlivost na vzduchu a pod MA.
* Předpisy o bezpečnosti potravin (kontrola teploty) z roku 1995 uvádějí, že maximální teplota skladování chlazených potravin podléhajících zkáze je 8 °C. Tam, kde je to vědecky odůvodněné, bude možné toto změnit. Pro zákonné požadavky na skladování kontaktujte příslušnou Krajskou hygienickou stanici.