logo Go to Home Page

Výrobky z čerstvých těstovin

MAP: Osvědčený způsob, jak efektivně prodloužit trvanlivost vašich čerstvých těstovin

Potraviny: Capelli, fettucine, funghini, Ffsilli, linguine, makarony, mušle, flíčky, kolínka, nudle, špagety, tubetti a další produkty

Doporučená plynná směs
40-50% CO₂ 
50–60% N₂

Výše uvedené plyny a směsi slouží pouze jako obecné vodítko. Aby bylo možné určit optimální plyn pro váš produkt a proces, doporučujeme, abyste provedli zkušební verzi produktu za pomoci Air Products specialistů na plyny MAP.

Skladovací teplota
•Zákonné maximum *: 8 ° C
•Doporučeno: 0 ° C až + 5 ° C

Dosažitelná trvanlivost
• Na vzduchu: 1–2 týdny
•V MAP: 3–4 týdny

Princip kažení potravin
Kvasinky a plísně, změna barvy (zelená až hnědá/šedá) za zelenou.

Mezi nebezpečí otravy jídlem patří:
Bakterie druhu Staphylococcus aureus a Bacillus.

Typické stroje na balení v ochranné atmosféře
Tzv. Form Fill Seal stroje, které balíček potravin současně formují, plní atmosférou a uzavírají. 

TFFS –Termoformní plnění
PTLF – Předtvarovaný tácek a krycí fólie
HFFS – Horizontální plnění
VFFS - Vertikální plnění

Typické balení
Maloobchod: tác a krycí fólie, balení do sáčků

Příklady typických materiálů MAP
Tácek:
• UPVC/PE
• HDPE 
• EPS/EVOH/PE

Víčko a/nebo fólie balení:
• PET/PVdC/PE
• PA/PVdC/PE
• PC/EVOH/EVA
• MPET
• MOPP
• OPP/PVdC

Hlavním mechanismem kažení čerstvých těstovin je růst kvasinek a plísní v důsledku nižší aktivity vody (aw) těchto produktů.

U zelených čerstvých těstovin může být žádoucí vyloučit světlo, aby se snížilo nežádoucí oxidační zabarvení. Proto se často používají světelné bariéry, jako jsou barevně potištěné, pigmentované nebo metalizované fólie.

Stejně jako u všech ostatních potravin balených v MA, dodržování doporučených skladovacích teplot a správné hygienické a manipulační praxe pomůže minimalizovat rizika otravy jídlem. MAP dokáže výrazně prodloužit trvanlivost těstovin. Směsi plynů CO2/N2 se používají k inhibici mikrobiálního růstu a potenciálně škodlivých oxidačních reakcí. Často se doporučuje poměr plyn/produkt 2:1. Těstoviny s nižší hodnotou aw mají obecně delší trvanlivost na vzduchu a pod MA.

* Předpisy o bezpečnosti potravin (kontrola teploty) z roku 1995 uvádějí, že maximální teplota skladování chlazených potravin podléhajících zkáze je 8 °C. Tam, kde je to vědecky odůvodněné, bude možné toto změnit. Pro zákonné požadavky na skladování kontaktujte příslušnou Krajskou hygienickou stanici.

Pro zadání dotazu prosím použijte formulář níže. Dotaz bude předán našim odborníkům na MAP, kteří Vám odpoví.
ex. 123-456-7890