logo Go to Home Page

Čerstvé celé čerstvé ovoce a zelenina

MAP: Osvědčený způsob, jak efektivně prodloužit trvanlivost vašich čerstvých výrobků z ovoce a zeleniny

Potraviny : Klíčky: Alfalfa, Jablka, Meruňky, Artyčok, chřest, lilek, avokád, Banány, fazolové klíčky, červená řepa, ostružiny, brokolice, klíčky z Bruselu, zelí, třešně, čekanky, cukety, brusinek, okurek, okurek, Kumquaty, fenykl, česnek, angrešt, Grapefruity, hrozny, zelené bobule, guava, kale, kiwi, pór, citrony, hlávkový salát, limeta, liči, mandarinky, mango, manosten, kostní dřeň, meloun, ovocné saláty, zeleninové saláty, Moruše, Nektarinky, Cibule, Pomeranče, Papáje, Pašské oříšky, Mučenky, Broskve, Hrách, Paprika, Ananasy, Švestky, Brambory, Pichlavý hruška, Ředkvička, Rambutans, Maliny, Rebarbork, raketa, Šalotka, Špenát, Jablka, Jahody, Kukuřice cukrová, švédština, rajče, tuřín, vodní kaštany, řeřicha řeřichová, vodní meloun, jams, další položky

Doporučená plynná směs
5% O₂
5% CO₂
90% N₂

Výše uvedené plyny a směsi slouží pouze jako obecné vodítko. Aby bylo možné určit optimální plyn pro váš produkt a proces, doporučujeme, abyste provedli zkušební verzi produktu za pomoci Air Products MAP specialistu na plyny.

Skladovací teplota
•Zákonné maximum *: 8 ° C
•Doporučeno: 0 ° C až +3 ° C

Dosažitelná trvanlivost

•Na vzduchu: 2–7 dní
•V MAP: 5–35 dní

Zásady kažení organismů a mechaniků
Pseudomonas druh (ve vzduchu), Mléčná kyselina bakterií, Erwinia druh, Enterobacteriaceae, kvasinky a plísně, enzymatické hnědnutí, úbytek vody

Rizika otravy jídlem zahrnují:
Clostridium druh, Lososovitých druh, Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes, Bacillus druh, E.coli a E.coli 0157.

Typické stroje pro balení v modifikované atmosféře
Maloobchod
•TFFS – Těsnění termoform-plnění-plnění
•PTLF – Předtvarovaný tácek a krycí fólie 
•HFFS – horizontální form-fill-seal
•VFFS – Vertikální form-fill-seal

Typické typy balení
Maloobchod: Tácek a krycí fólie, Tácek uvnitř balení typu pillow pack, pillow pack

Příklady typických MAP materiálů
Zásobník:
•UPVC / PE
•HDPE

Krycí fólie a/nebo fólie typu pillow pack:
•OPP
•OPP / PE
•EVA
•MP
•MPOR

Hlavními procesy kažení v případě výrobků z čerstvého a zpracovaného ovoce a zeleniny vcelku jsou mikrobiální růst, enzymatické hnědnutí a úbytek vody.

MAP, jejímž důsledkem je snížení koncentrace O₂ a / nebo obohaceného CO₂, je velmi účinná při prevenci těchto kažení a mechanismu a také:
•snížení dýchání
•oddálení zrání
•snížení výroby etylenu a jeho citlivosti
•zpomalení změkčení povrchu
•snížení degradace chlorofylu
•zmírnění fyziologických poruch

Na rozdíl od jiných chlazených výrobků podléhajících zkáze a balených v modifikované atmosféře, čerstvé ovoce a zelenina dýchají i po sklizni a je proto nutné na to pamatovat před balením. Produktem aerobního dýchání je CO₂ a vodní pára (zatímco produkty fermentace, např. Etanol, acetaldehyd a organické kyseliny, vznikají během anaerobního dýchání). Respiraci ovlivňují četné vnitřní vlastnosti čerstvých plodin a také různé vnější faktory, ale obecně se dá říci, že dosažitelná trvanlivost produktů balených v modifikované atmosféře je nepřímo úměrná míře dýchání. Úbytek kyslíku a obohacení CO₂ jsou přirozenými důsledky procesu dýchání, pokud se čerstvé ovoce nebo zelenina skladuje v hermeticky uzavřeném balení. Tato úprava složení atmosféry vede k omezení dýchání rostlin. Je-li plodina utěsněna v nepropustné fólii, úroveň kyslíku v obalu se sníží na velmi nízkou koncentraci, při které se spustí anaerobní dýchání. Anaerobióza je obvykle spojena s nežádoucím zápachem a chutí a výrazným zhoršením kvality výrobku.

* Předpisy o bezpečnosti potravin (kontrola teploty) z roku 1995 uvádějí, že maximální skladovací teplota chlazených potravin podléhajících zkáze je 8 ° C. Bude to flexibilní, jak to změnit, jakmile to bude vědecky zdůvodněné. Ohledně zákonem stanovených požadavků na skladování prosím kontaktujte Campden BRI.
Please use the area below to submit your enquiry. It will then be passed on to our MAP Experts for a response.
ex. 123-456-7890