logo Go to Home Page
| VELIM

Společnost Air Products odborníkům předvedla čerpání paliva do prvního vodíkového vlaku v České republice

Společnost Air Products (NYSE: APD) ukázala, jak probíhá čerpání vodíku do nádrží vodíkového vlaku Coradia iLint od společností Alstom, celosvětově prvního vlaku na vodíkový pohon, který jezdí v pravidelném provozu. Na prezentaci vlaku ve Výzkumném ústavu železnic ve Velimi technici Air Product doplňovali vodík z mobilní čerpací stanice a zástupci firem, institucí a další odborníci se mohli přesvědčit, že čerpání je intuitivně snadné, naprosto bezpečné a obdobně rychlé jako při doplňování fosilních paliv.

Společnost Air Products ukázala, jak probíhá čerpání vodíku do nádrží vodíkového vlaku Coradia iLint od společností Alstom, celosvětově prvního vlaku na vodíkový pohon, který jezdí v pravidelném provozu. 

Vlak Coradia iLint jezdí po českých drahách na předváděcích jízdách od 17. května a zájemci z řad profesionálů i široké veřejnosti mohou vyzkoušet, jak pohodlná je jízda v téměř nehlučném vlaku s nulovými emisemi. Na zkušebním okruhu VÚŽ Velim pak proběhly zkušební jízdy určené hlavně pro odborníky, kteří se vedle zážitku z komfortní jízdy zajímali o všechny technické parametry jízdní soupravy. Řešili také podmínky pro její uvedení do běžného provozu, mezi které patří doplňování vodíku. Proto technici z Air Products přistavili k vlaku mobilní čerpací stanici a přítomným hostům ukázali, že čerpání vodíku je jednoduché, rychlé a zvládne ho běžně proškolená obsluha.

"Vzhledem k tomu, že se svět snaží přejít na dopravu s nulovými emisemi, bude vodík hrát klíčovou roli, zejména v těžké nákladní dopravě, kde vodík ve srovnání s ostatními technologiemi vyniká," uvedla Zuzana Janatová, Hydrogen Development Manager ve společnosti Air Products. "Účastí na demonstraci této inovativní technologie chceme zdůraznit, že vodík je nejen palivem budoucnosti, ale i možností, jak již dnes zajistit čistou mobilitu. Společnost Air Products disponuje odbornými znalostmi potřebnými k tomu, aby pomohla vybudovat vodíkovou infrastrukturu v České republice a na Slovensku a přispěla k dosažení bezemisní ekonomiky.“ Podle Janatové jde o jeden z prvních konkrétních kroků k rozvoji vodíkové mobility a následnému využití potenciálu vodíku jako bezemisního nosiče energie.

Společnost Air Products je spolu s Alstomem průkopníkem vodíkových technologií. Alstom dnes nabízí celou řadu ekologických kolejových vozidel a vlastní technologii vodíkových palivových článků. Od roku 2018 jezdí vodíkové vlaky od Alstomu v několika evropských zemích a jejich nasazení se rychle rozšiřuje. Nabízejí totiž čistou, spolehlivou a nákladově efektivní alternativu pro 46 procent hlavních tratí v EU, které nejsou elektrifikovány. S nasazením vodíku počítají i České dráhy, jak je uvedeno v Národním akčním plánu čisté mobility, který před dvěma lety schválila vláda. České dráhy počítají, že vodíkové vlaky od roku 2030 nahradí dosluhující dieselové vlaky, zejména na tratích, které nejsou elektrifikovány. Do té doby je možné vybudovat pro vodíkové vlaky potřebnou infrastrukturu. 

Vodík je důležitou technologickou možností pro udržitelnou dopravu. Technologie společnosti Air Products se ročně využívají při více než 1,5 milionu tankování vodíku ve 20 zemích, přičemž společnost Air Products se podílela na více než 250 projektech. Díky více než 60 letům celosvětových zkušeností s vodíkem, které působí ve více než 50 zemích, má společnost Air Products osvědčené schopnosti a know-how pro výrobu vodíku všemi dostupnými výrobními metodami a pro bezpečnou, spolehlivou a hospodárnou distribuci tohoto stále důležitějšího bezemisního paliva.


O společnosti Air Products 
Air Products (NYSE: APD) je přední světová společnost zabývající se výrobou průmyslových plynů, která na trhu působí 80 let. Společnost se zaměřuje na zajištění energií, udržitelný rozvoj a rozvíjející se trhy. Dodává potřebné technické plyny, související vybavení a odborné aplikační poradenství desítkám průmyslových odvětví, od rafinérií, chemického a strojírenského průmyslu přes výrobu elektrotechniky, zpracovatelský průmysl, až po potravinářství. Air Products je rovněž světovým lídrem v dodávkách technologií a zařízení pro zpracování zkapalněného zemního plynu. Společnost vyvíjí, navrhuje, staví, vlastní a provozuje některé z největších světových průmyslových plynárenských projektů. To zahrnuje projekty v oblasti zplyňování, které udržitelně přeměňují bohaté přírodní zdroje na syntetický plyn pro výrobu vysoce hodnotné energie, paliv a chemikálií, projekty na zachytávání uhlíku a světové projekty bezuhlíkového vodíku, které podporují globální ekologickou dopravu a přechod na bezemisní energetiku.

Společnost v roce 2021 dosáhla obratu ve výši 10,3 miliard USD, působí v 50 zemích a její současná tržní kapitalizace činí přibližně 50 miliard USD. Více než 20 000 kvalifikovaných a talentovaných zaměstnanců z různých prostředí je poháněno vyšším posláním společnosti Air Products vytvářet inovativní řešení, jež jsou přínosem pro životní prostředí, podporovat udržitelný rozvoj a řešit výzvy, kterým čelí zákazníci, komunity i celý svět. Pro více informací navštivte webové stránky www.airproducts.cz nebo nás sledujte na portálech LinkedIn, Twitter, Facebook nebo Instagram.

Cautionary Note Regarding Forward-Looking Statements: This release contains “forward-looking statements” within the safe harbor provisions of the Private Securities Litigation Reform Act of 1995. These forward-looking statements are based on management’s expectations and assumptions as of the date of this release and are not guarantees of future performance.  While forward-looking statements are made in good faith and based on assumptions, expectations and projections that management believes are reasonable based on currently available information, actual performance and financial results may differ materially from projections and estimates expressed in the forward-looking statements because of many factors, including risk factors described in our Annual Report on Form 10-K for the fiscal year ended September 30, 2021.  Except as required by law, we disclaim any obligation or undertaking to update or revise any forward-looking statements contained herein to reflect any change in the assumptions, beliefs or expectations or any change in events, conditions or circumstances upon which any such forward-looking statements are based.