logo Go to Home Page
| Praha

Air Products a Alstom podepisují memorandum o spolupráci s cílem zavést v České republice vodíkové vlaky

Společnosti Air Products, největší světový výrobce a dodavatel vodíku a Alstom, globální lídr v oblasti inteligentní a udržitelné mobility, podepsaly memorandum o spolupráci při zavádění vodíkových řešení v železniční dopravě, včetně nezbytné infrastruktury v České republice. Dohoda podporuje plnění cílů stanovených Zelenou dohodou pro Evropu, zejména balíčku "Fit for 55".

„Podpisem tohoto memoranda formálně potvrzujeme naši dlouhodobou spolupráci se společností Air Products. Obě strany udělají vše, co je v jejich silách, aby urychlily zavedení vodíku na železnicích v České republice. Alstom je průkopníkem v oblasti železniční vodíkové mobility a má v této oblasti co nabídnout, od odborných znalostí až po samotné vlaky. Se společností Air Products můžeme také dodávat potřebné čerpací stanice a budovat vodíkovou infrastrukturu v zemi. Jsme v této věci v kontaktu s regiony a snažíme se podniknout kroky na podporu vytvoření potřebné legislativy, která v České republice stále chybí," říká Dan Kurucz, generální ředitel společnosti Alstom v České republice a Slovensku.

„Je nám ctí spolupracovat se společností Alstom na naplnění závazků dekarbonizace dopravy v České republice pomocí nízkouhlíkového vodíku. Využijeme naše odborné znalosti největšího světového výrobce vodíku a jsme připraveni investovat do budování vodíkové infrastruktury, abychom nastartovali používání nízkouhlíkového vodíku v praxi. Věříme, že se nám společně s Alstomem podaří vybudovat fungující síť vodíkových vlaků, která ukáže, že vodík je ideálním pohonem pro neelektrifikované tratě.   A že provoz vodíkových vlaků je naprosto ekologický a bezpečný a ve střednědobém horizontu také ekonomicky výhodný,“ okomentoval podpis memoranda Vlastimil Pavlíček, Business Development Director New Technologies, CE&CIS subregion Air Products.

Společnost Alstom jako první na světě uvedla v roce 2018 v Německu do provozu osobní vlak na vodík. Od té doby byl testován v Rakousku, Nizozemsku, Švédsku a Polsku a zakoupily jej Francie a Itálie. Společnost Alstom představila vodíkový vlak v České republice a na Slovensku během své unikátní Railshow, která se konala ve dnech 17.-25. května 2022. 

Společnost Air Products jako největší světový výrobce vodíku podniká významné kroky k urychlení energetické transformace. V České republice Air Products působí v oblasti výroby, dodávek a skladování technických plynů a pokročilých technologií, včetně vodíku a vodíkových čerpacích stanic. V rámci svých aktivit se Air Products zaměřuje také na nové způsoby využití vodíku v oblasti pohonu všech typů dopravních prostředků, včetně kolejových vozidel. Společnost Air Products se také podílela na prezentaci vlaku Coradia iLint v České republice, konkrétně na doplňování vodíku do vlaku z mobilní čerpací stanice.


O společnosti Air Products 
Air Products je přední světová společnost zabývající se výrobou technických plynů, která na trhu působí 80 let. Společnost se zaměřuje na zajištění energií, udržitelný rozvoj a rozvíjející se trhy. Dodává potřebné technické plyny, související vybavení a odborné aplikační poradenství desítkám průmyslových odvětví, od rafinérií, chemického a strojírenského průmyslu přes výrobu elektrotechniky, zpracovatelský průmysl, až po potravinářství. Air Products je rovněž světovým lídrem v dodávkách technologií a zařízení pro zpracování zkapalněného zemního plynu. Společnost vyvíjí, navrhuje, staví, vlastní a provozuje některé z největších světových průmyslových plynárenských projektů. To zahrnuje projekty v oblasti zplyňování, které udržitelně přeměňují bohaté přírodní zdroje na syntetický plyn pro výrobu vysoce hodnotné energie, paliv a chemikálií, projekty na zachytávání uhlíku a světové projekty bezuhlíkového vodíku, které podporují globální ekologickou dopravu a přechod na bezemisní energetiku.

O společnosti Alstom
Společnost Alstom sází na nízkouhlíkovou budoucnost, vyvíjí a prodává řešení, která poskytují udržitelné základy pro budoucnost dopravy. Od vysokorychlostních vlaků, metra, jednokolejek, tramvají až po systémy na klíč, služby, infrastrukturu, signalizaci a digitální mobilitu. Alstom nabízí svým různorodým zákazníkům nejširší portfolio v oboru. 150 000 vozidel v komerčním provozu po celém světě potvrzuje osvědčené odborné znalosti společnosti v oblasti projektového řízení, inovací, designu a technologie. V roce 2021 byla společnost pojedenácté za sebou zařazena do indexu Dow Jones Sustainability Index, World and Europe. Alstom se sídlem ve Francii a zastoupením v 70 zemích zaměstnává více než 74 000 lidí. Skupina vykázala za fiskální rok končící 31. března 2022 tržby ve výši 15,5 miliardy EUR. www.alstom.comhttp://www.alstom.com/