logo Go to Home Page
| Praha

Air Products se podílí na další obří výrobně zeleného vodíku

Air Products (NYSE:APD) se společnostmi Acwa Power a Omanoil se dohodly na výstavbě výrobny zeleného vodíku v ománském Salalahu v hodnotě 7 miliard dolarů, která bude poháněna elektrickou energií z obnovitelných zdrojů. Vyrobený zelený vodík bude vázaný do amoniaku, aby se mohl snadněji distribuovat na mezinárodní trhy. Počítá se také s dodávkami do Evropy, kde bude amoniak uvolněn zpět na bezemisní vodík a využitý pro čistou mobilitu.

Projekt je součástí strategie Ománské vize 2040, která chce využit energii ze slunce a větru na elektrolýzu vody a vyrobený zelený vodík bude dodávat globálním zákazníkům. Zařízení bude rovným dílem vlastněno partnery projektu a odběratelem vyrobeného zeleného čpavku bude společnost Air Products, která investuje další miliardy dolarů do distribuční infrastruktury. 

Uzavření významné dohody komentoval Seifi Ghasemi předseda představenstva, prezident a generální ředitel společnosti Air Products slovy: „Jsme potěšeni a poctěni, že můžeme spolupracovat s vládou Ománu na rozvoji tohoto multimiliardového projektu výroby zeleného vodíku. Těšíme se na uplatnění našeho know-how, technologií a více než 60 let zkušeností s vodíkem, abychom pomohli posunout tento projekt kupředu a učinit další významný krok v dekarbonizaci světa.“

Státy na Arabském poloostrově se připravují na přechod k bezemisní ekonomice a chtějí se stát globálním exportérem zeleného vodíku a čpavku. Masivně investují do obnovitelných zdrojů, které chtějí využívat pro výrobu těchto bezemisních nosičů energie. Díky slunečním a větrným podmínkám v regionu a potřebným investicím k tomu mají výborné předpoklady. Jenom společnost ACWA Power má v provozu, nebo výstavbě 65 projektů s investiční hodnotou 67,6 USD miliardy, které mají výrobní kapacitu přes 43 GW elektřiny. V Saudské Arábii staví ve spolupráci s Air Products podobné zařízení na výrobu zeleného čpavku v rámci projektu Neom. Bude poháněné více než 4GW obnovitelné energie a již v roce 2025 by se v něm mělo ročně vyrábět 1,2 milionu tun amoniaku. 


O společnosti Air Products 
Air Products (NYSE: APD) je přední světová společnost zabývající se výrobou průmyslových plynů, která na trhu působí 80 let. Společnost se zaměřuje na zajištění energií, udržitelný rozvoj a rozvíjející se trhy. Dodává potřebné technické plyny, související vybavení a odborné aplikační poradenství desítkám průmyslových odvětví, od rafinérií, chemického a strojírenského průmyslu přes výrobu elektrotechniky, zpracovatelský průmysl, až po potravinářství. Air Products je rovněž světovým lídrem v dodávkách technologií a zařízení pro zpracování zkapalněného zemního plynu. Společnost vyvíjí, navrhuje, staví, vlastní a provozuje některé z největších světových průmyslových plynárenských projektů. To zahrnuje projekty v oblasti zplyňování, které udržitelně přeměňují bohaté přírodní zdroje na syntetický plyn pro výrobu vysoce hodnotné energie, paliv a chemikálií, projekty na zachytávání uhlíku a světové projekty bezuhlíkového vodíku, které podporují globální ekologickou dopravu a přechod na bezemisní energetiku.

Společnost v roce 2021 dosáhla obratu ve výši 10,3 miliard USD, působí v 50 zemích a její současná tržní kapitalizace činí přibližně 50 miliard USD. Více než 20 000 kvalifikovaných a talentovaných zaměstnanců z různých prostředí je poháněno vyšším posláním společnosti Air Products vytvářet inovativní řešení, jež jsou přínosem pro životní prostředí, podporovat udržitelný rozvoj a řešit výzvy, kterým čelí zákazníci, komunity i celý svět. Pro více informací navštivte webové stránky www.airproducts.cz nebo nás sledujte na portálech LinkedIn, Twitter, Facebook nebo Instagram